Aksi takdirde her yükümlülük için ağır idari para cezaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu yükümlülükler ise ancak muhasebeciler tarafından usulüne uygun olarak yerine getirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Evde çeşitli nedenlerle hizmetçi, bakıcı çalıştırmak isteyenler aynen diğer iş yerlerinde olduğu gibi çalıştıracakları kişilere ödeyecekleri ücretlerinin yanı sıra ayrıca belirtilen bildirge ve beyannamelerin düzenlenmesi için başta olmak üzere birçok maliyetlere ekstradan katlanmak zorunda kalmaktadır. SGK, belirtilen işlemleri kolaylaştırmak maksadıyla ilk defa 2018 yılında konut kapıcılığı/apartman yönetimi iş yerlerini kolay işverenlik kapsamına almıştır.
APARTMANLARDA KAPICI İSTİHDAMINA GETİRİLEN KOLAYLIKLAR
Kolay işverenlik kapsamında getirilen uygulamayla 01/03/2019 tarihinden önce tescil edilmiş konut kapıcılığı iş yeri işverenlerinin kolay işverenlik kapsamına geçişte yeniden iş yeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgesi vermelerine gerek bulunmamaktadır. Ancak tescilli iş yerlerinde yeni bir sigortalı çalıştırılmaya başlanılması hâlinde sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekmektedir. İlk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılması nedeniyle iş yeri tescili yapması gereken ve kolay işverenlik kapsamına dâhil olmak isteyen apartman yönetimlerinin internet (e-Devlet) üzerinden iş yeri tescil başvurularını yaparak otomatik olarak kolay işverenliğe geçebilmektedirler. (e-Devlet) üzerinden yapılan başvuru bilgilerine göre iş yeri ve sigortalı işe giriş bildirgeleri otomatik olarak oluşturulacak olup işverenlerden iş yeri ve sigortalı işe giriş bildirgesi alınmayacaktır.
Kolay işverenliğe geçen konut kapıcılığı iş yeri işverenlerine, damga vergisi tahakkuku yapılmayacaktır.
EV HİZMETLERİNDE İŞÇİ İSTİHDAMINA GETİRİLEN KOLAYLIKLAR
İlk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılması nedeniyle iş yeri tescili yapması gereken ve kolay işverenlik kapsamına dâhil olmak isteyen apartman yönetimlerinin internet (e-Devlet) üzerinden iş yeri tescil başvurularını yaparak otomatik kolay işverenliğe geçmelerine ilişkin program düzenlemeleri tamamlanarak işletime alınmıştır. Bu defa, ev hizmetleri (Ek-9) kapsamında daha önce hiç sigortalı çalıştırmamış yani Entegre Tescil ve MOSİP üzerinde işveren tescil kaydı oluşmamış işverenlerce ilk defa ev hizmetleri kapsamında sigortalı çalıştırmaya başlamaları nedeniyle iş yeri tescili yapılması ve kolay işverenlik kapsamına dâhil olmak isteyenlerin internet (e-Devlet) üzerinden iş yeri tescil başvurularını yaparak otomatik kolay işverenliğe geçmelerine ilişkin program düzenlemeleri tamamlanarak işletime alınmış bulunmaktadır. Bu uygulama ile birlikte ev hizmetlerinde bakıcı ya da hizmetçi çalıştıranlar başka kimseden destek almaya gerek kalmadan kolayca SGK işlemlerini yapabilecektir. Buna göre e-Devlet üzerinden;
• İş yeri tescil işlemleri gerçek kişi iş yeri menüsünden yapılacaktır.
• Tescilin ilk aşamasında işverenden kolay işverenlik kapsamında ev hizmeti olup olmadığı bilgisi istenilecektir,
• Bu kapsamdaki iş yerlerinin NACE kodu sadece “9700.10-Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hane halklarının hizmetleri” olarak seçilebilecektir.
• Kolay işverenlik kapsamındaki ev hizmeti iş yerlerine aracı girişi yapılamayacaktır.
• İş yeri tescil ve işveren intra iş yeri görüntüleme bölümlerine iş yerinin kolay işverenlik kapsamında olup olmadığı ve kolay işverenlik kapsamında ise geçiş tarihi görüntülenebilecektir.
• Programların işletime alınması ile birlikte Entegre Tescil vasıtasıyla gerçekleştirilmekte olan işveren tescilleri ilk tescillere kapatılacak ve kullanıcılar e-Devlet iş yeri tescil sistemine yönlendirilecektir.
• Kolay işverenlik kapsamında ev hizmetlerinde çalışacak sigortalıların işe giriş bildirgelerinde işveren ile sigortalının akrabalık ve adres kontrolleri yapılmaya devam edilecektir (yabancı uyruklu sigortalılar hariç).
• Gerçek kişi iş yeri olarak 9700 NACE koduyla tescil yapılıp daha sonra Ek-9 Ev Hizmetleri kapsamında kolay işverenliğe geçen iş yerlerinin kolay işverenliğe geçtiği ay ve sonrası için işe giriş bildirimlerinin yasal süre içerisinde yapılıp yapılmadığına ilişkin kontrol Ek-9 mevzuatına göre değerlendirilecektir. Buna göre sigortalı bildirimleri çalışmanın başladığı ayın son gününe kadar yapılabilecektir.
İsa Karakaş
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram