2022 sayılı kanun uyarınca 65 yaş üstü kişilere, engellilere ve evde engellisine bakan kişilere maaş ödeniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı konuyla ilgili genelgeyi yayımlayınca memur maaş katsayısına endeksli olan 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım parasının ocak ayından itibaren ne kadar ödeneceği de netleşmiş oldu. Ocakta maaşını zamsız alan kişilere ise zam farkları şubatta yansıtılacak. 65 yaş aylığı 2018 yılında yapılan düzenlemeyle 500 TL seviyesine çıkarılmıştı. Ayrıca bu kapsamda aylıkların 3 ayda bir yerine aylık ödenmesi yönünde düzenleme de hayata geçirilmişti.
ŞUBATTA FARKLA 815 TL
65 yaş aylığı memur maaş katsayısına endeksli. Memur maaş katsayısı da ocak ve temmuz aylarında enflasyon oranında güncellenince 65 yaş aylığının miktarında da artış oluyor. 2020’nin son altı aylık enflasyon verilerinin belli olması sonrası ocaktan itibaren 65 yaş aylığının miktarı artacak ve 763 TL’ye yükselecek. Ocak aylıklarını çekenler şubatta 1 aylık farkla birlikte 815 TL maaş alacak. Bu artışla birlikte 65 yaş aylığına 52 TL zam yapılmış oldu. 65 yaş aylığının miktarı memur maaş katsayısına endeksli olarak arttı. Diğer yandan 65 yaş aylığı alınabilmesi için geçerli olan 65 yaş üstü kişi ve eşinin toplam gelir üst sınırı da asgari ücrete endeksli.
GELİR SINIRI YÜKSELDİ
Asgari ücretteki artışla birlikte bu sınır da yükseldi. Bu sene için 65 yaş üstü kişi ve eşinin toplam geliri üzerinden hesaplanan kişi başına düşen gelir 852.53 TL’nin altındaysa 65 yaş aylığı alınabiliyor. Bu sınır 2020’de 701 TL’ydi. Dolayısıyla asgari ücretteki artışla birlikte bu sınır da yükseldiği için gelir sınırına takılan kişilerin 65 yaş aylığına başvurmasıyla birlikte bu yıl aylık alma ihtimali doğabilir.
Evde bakım parasına 113 TL zam
Memur maaş katsayısına bağlı olan evde bakım parası da ocak ayıyla birlikte arttı. Buna göre evde bakım parası ocak ayından itibaren 1.657 TL olarak ödenecek. Yani evde bakım parasına 113 TL zam yapıldı. Engelliye bakan kişinin bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesidir. Raporda bakıma muhtaç olduğunun da belirtilmesi gerek. Engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması da şart.
En düşük engelli maaşı 609 lira
Engelli aylıkları da ocak itibarıyla zamlandı. Buna göre; yüzde 40 -69 arası engeli olan kişiler 609 TL, yüzde 70 ve üstü bakıma muhtaç engelliler ise 914 TL aylık alacak. Engelli aylıklarını ocakta alan kişilere maaş farkları şubat maaşlarıyla birlikte ödenecek.
Okan Güray Bülbül
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram