Bakıyorsunuz bu düzenlemelerin büyük bir kısmı gereksiz ve idari tasarruflarla çözülebilecek konular. Örneğin cezaevinde hükümlü bulunanların yakınlarıyla görüşmesinin dinlenmesi ve kayda alınması gibi kişi hak ve özgürlükleriyle bağdaşmayan düzenleme de bu torbada. Toplam 9 kanunda değişiklik söz konusu ve torbanın kendisi 18 madde. Aslında torba kanun düzenlemelerinde mutlaka bir vergi düzenlemesine yer veriliyor, daha çok da istisna ve muafiyet şeklinde.
Bu kez farklı ve radikal bir tavırla vergi oranında artışa gidiliyor.
Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 13. madde ile kurumlar vergisi oranı, 2021 kazançları için yüzde 25 ve 2022 yılı kazançları için de yüzde 23 olarak artırılıyor.
Son yıllara baktığımızda sürekli olarak kurumlar vergisi oranlarıyla oynandığı görülüyor. Şöyle ki uzun yıllardan beri yüzde 20 olarak uygulanan kurumlar vergisi oranları;
►2018, 2019, 2020 yılları kazançları için yüzde 22,
►2021yılı kazançları için %25,
►2022yılı kazançları için %23, şeklinde değiştiriliyor.
Peki, bu yapılan doğru mu? Kurumlar vergisi oran artışı yerinde mi?.. Benzer sorulara birkaç açıdan cevap bulmaya çalışalım.
Kurumlar Vergisi (milyar TL) | Toplam Vergi geliri (milyar TL) | Vergi Gelirleri içindeki KV. Payı (%) |
10.5 | 100.4 | 10 |
17.9 | 193.3 | 9.2 |
36.1 | 389.5 | 9.2 |
65.8 | 599.4 | 11 |
74.2 | 756.5 | 9.8 |
89.4 | 784.6 | 11.4 |
Vergi geliri (fiskalite) açısından
Doğal olarak ilk akla gelen neden, kurumlar vergisi hasılatındaki artış oluyor. Buna cevap vermeden önce son yıllardaki kurumlar vergisi hasılatına bir bakalım.
2020 kurumlar vergisi hasılatı içerisindeki 34 milyar lira TCMB kurumlar vergisi tahsilatını unutmayalım.
Görüldüğü gibi uzun yıllardan beri vergi gelirleri içerisindeki kurumlar vergisinin payı yüzde 10 civarında. Vergi oranını yüzde 22’den yüzde 25’e çıkarmanın toplam vergi hasılatına etkisi, başka koşullar değişmemek şartıyla sadece yüzde 1 dolayında olacak.
Sormak lazım toplam vergi gelirinin yüzde 1’i kadar geçici bir tahsilat için bütün sistemi oynatmak ve güveni bozmak doğru mu? Gelir birkaç açıdan bakalım.
Küresel vergi rekabeti açısından:
Dünyadaki kurumlar vergisi trendlerine bakıldığında, bu trendlerin tersine ve oynak bir zemin içinde hareket ettiğimizi görüyoruz. Bizim küresel rekabetimiz açısından önem taşıyan kurumlar vergisi oranları;
► Komşumuz Bulgaristan’da, Bosna-Hersek’de yüzde 10,
►Avrupa’nın ortasında parlayan yıldız Macaristan’da 2017 öncesi yüzde 19 olan oran şimdi sadece yüzde 9
► Romanya’da yüzde 16, Ukrayna’da yüzde 18, Gürcistan’da yüzde 15,
► İrlanda’da 2003 yılından beri yüzde 12.5,
► Orta Doğu coğrafyasında Katar’da yüzde 10, BAE’de yüzde 0.
Dünya böyle iken özellikle ekonomik ve coğrafi bakımdan ilişkide olduğumuz ülkelere bakınca Türkiye’de kurumlar vergisi artışına gitmenin makul gerekçesi bulunamıyor.
Yabancı sermaye açısından
Yabancı sermayenin gelmesinde veya gelmemesinde vergi sistemleri ve özellikle kurumlar vergisi oranları çok önemli.
Bu durumda komşular ve etrafımızdaki coğrafyada bulunan ülkeler dururken yabancı sermayenin gelmesini beklemek anlamsız oluyor. Hatta Türkiye’den sermayenin gittiği biliniyor. Nitekim son yılların sonuçları ortada.
Ekonomik koşullar açısından
Türkiye’nin istihdam yaratan, ihracat yaban, döviz girdisi sağlayan, yatırım gerçekleştiren ve katma değer yaratan şirketleri üzerine ilave vergi koymanın özellikle bu ekonomik ve sağlık koşullarında izahı yok.
Hukuk güvenliği açısından
Yılın üçte biri geçmiş, yine geriye doğru vergileme ile kişinin hukuk güvenliği yok ediliyor.
Sonuç itibariyle; kurumlar vergisi oranının artırılması yanlış; faydası yok, zararı var.
Nevzat Saygılıoğlu
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram