Resmi Gazete’de 31 Aralık 2020’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasa ile hamiline yazılı hisse senetlerinin kayda alınması ve bunların el değiştirmesini Merkezi kayıt Kuruluşu’na (MKK) bildirim yükümlülüğü getirilmesi ile Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) anonim şirket uygulamaları yok sayıldığı kaydediliyor. Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, terörün finansmanının önlenmesine ilişkin hükümleri de içeren Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun’un Türk Ticaret Kanunu ile ilgili hükümlerini değerlendirdi.
Sezer, TTK uyarınca AŞ’lerde pay devrinin şekle tabi olmadığını belirterek, “Bunun tescil ve ilanının zorunluluğu yoktur. Bu uygulama Ticaret Kanunu amir hükümleriyle belirlenmiş olup, Anonim şirketlerin sermaye şirketi olmasından kaynaklanan bir zorunluluktur” dedi.
Sezer, MKK’nın altyapısının da böylesi bir uygulama için hazır olmadığını söyledi. Bu uygulamanın, pay devri açısından AŞ ile limited şirket arasındaki en büyük farkı oluşturduğuna dikkat çeken Yılmaz Sezer, “Çünkü limited şirketlerde pay devrinin noterden yapılması ve tescil ve ilan edilmesi zorunluluktur. Anonim şirketler için var olan bu uygulama nama ya da hamiline yazılı hisse senetleri için değişmemekte her ikisi için de aynı işlem uygulanmaktadır” diye konuştu.
Anonim şirketlerde pay devirleri için şekil ve tescil şartı getirilmesinin, anonim şirketlerin hisse devrinin ruhuna aykırı olduğunu ve dolaylı olarak hamiline yazılı hisse senetlerinin uygulamasına son verildiğini belirten Yılmaz Sezer, “Bu nedenlerde uygulamada buna ilişkin sorunlar yaşanılması kaçınılmaz olacaktır. Her şeyden önce bu düzenleme ile mevcut Ticaret Kanunu hükümleri ve anonim şirket uygulamaları yok sayılmıştır” dedi..
50 bin liralık sınır artırılmalı
MKK’nın altyapısının da böylesi bir uygulama için hazır olmadığını söyleyen Sezer, bunun oluşturulmasının da zaman alacağını belirtti. Uygulamada sermayenin tamamının ödenmediği sürece hamiline yazılı hisse senedi çıkartılamadığına dikkat çeken Sezer, “Bu düzenlemeyle kötü niyetli kişilerin şirket kurup hamiline yazılı şirket hisseleri ile şirketi dilediği gibi yönetmesinin ya da naylon fatura ticaretinin önüne geçilmesi amaçlanıyor ise AŞ kuruluşundaki komik bir rakam olan 50 bin liralık sınır artırılmalıdır” ifadelerini kullandı. Sezer, bu uygulama ile iyi niyetle iş yapmak isteyen kişilerin, kolay hisse devir işleminden mahrum kalacağının altını çizdi.
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram