Koronavirüs salgını süresince işyerlerinde çalışanların ve işverenlerin ekonomik olarak korunabilmesi adına kısa çalışma ödeneği çok önemli bir rol üstleniyor. 1 Aralık tarihi itibarıyla yeniden kolaylaştırılmış şartlarla kısa çalışma başvurusu alınmaya başlandı. Ancak kısa çalışmanın istismar edilmesi işverene çok pahalıya patlar. İŞKUR kısa çalışma ödemelerini işçilere bir an önce yapmak amacıyla uygunluk tespitlerini beklemiyor. Dolayısıyla işverenin İŞKUR’a verdiği beyan doğru kabul ediliyor. Örneğin işveren 1 Aralık tarihinde işyerini kapattığını beyan etmişse İŞKUR bu beyana göre kısa çalışma ödeneği hesaplıyor.
BEYANA GÖRE HESAP
Ancak yanlış beyanda bulunulması durumunda, işçilere ödenen kısa çalışma ödeneklerinin faiziyle işverenden istenmesi söz konusu olacaktır. Bazı işyerleri ise bu süreçte kapanmadı ancak çalışma s üreleri azaldı. Bu gibi işyerlerinde işçilerin kısa çalışma ödenekleri işverenlerin işçiyi haftada kaç saat çalıştırdığına göre hesaplanıyor. İşveren işçiyi haftada 22.5 saat yani yarı süreyle çalıştıracağını beyan etmişse İŞKUR 15 gün kısa çalışma ödeneği ödüyor. Bu durumda işçinin işveren tarafından yarım çalıştırılması esastır. Ancak işçinin 3 günden fazla çalıştırılması halinde İŞKUR’un fazla ödediği kısa çalışma ödenekleri işverenden faiziyle geri istenir.
PEK ÇOK ŞİKAYET VAR
İlk dönemde, özellikle küçük işyerlerinde işverenlerin işçilerine kısa çalışma ödeneği ödenmesi için İŞKUR’a başvuru yaptığı fakat işçileri normal çalışma süreleriyle çalıştırmaya devam ettiği yönünde pek çok şikayet olmuştu. Bazı işverenlerin de işçilerden kısa çalışma ödeneklerini istediği ve bu konuda baskı yaptığı yönünde şikayetler gelmişti. Yeni dönemde işverenlerin kesinlikle bu tip yöntemlere başvurmaması gerekir.
İŞ SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEBİLİR
İşçiler bu uygulamalara maruz kalmaları halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İşçi öncelikle eksik ücreti için işverene noter kanalıyla ihtar çekebilir. Hala ücreti ödenmezse iş sözleşmesini feshedip kıdem ve ihbar tazminatıyla varsa ücret, yıllık izin ve diğer alacakları için önce arabulucu sonra mahkeme yoluna gidebilir.
YAPTIRIMI ÇOK AĞIR OLUR
İşverenler ödemeleri suiistimal ederse çok ağır yaptırımlarla karşılaşabilirler. Hukuka aykırı uygulamaları tespit edilen işveni şunlar bekliyor: n İşçilerine bu dönemde ödemedikleri ücretlerini faiziyle ödemek durumunda kalırlar.
İşçilere ödenen kısa çalışma ödeneğini İŞKUR’a faiziyle ödemek zorunda kalırlar.
İşçinin ücretindeki sigorta primlerini gecikme zammı ve cezasıyla SGK’ya ödemeleri gerekir.
İlgili dönemdeki asgari ücret desteğini iade etmeleri gerekir ve bir daha asgari ücret desteğinden yararlanamazlar.
İşçilerini bu gibi uygulamalar nedeniyle kaybetmeleri ve kıdem tazminatı yüküyle karşılaşmaları da söz konusu olur. Bu nedenle işverenlerin uygulamayı suiistimal etmemeleri çok önemli. Bu sayede hem işçilerin ücretleri korunacak, hem de işsizlik sigortasından mahsup edilecek olan kısa çalışma nedeniyle işçiler mağdur edilmeyecektir.
Okan Güray Bülbül
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram