Emeklilik için yaş dışındaki gerekli diğer şartları sağlayan kişiler, 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi uyarınca bu durumu kanıtlayan belgelerini SGK’dan alıp işverene verdiklerinde kıdem tazminatlarını alabiliyor. Bu hak genellikle 15 yıl, 3.600 günle tazminat hakkı olarak ifade ediliyor. Ancak herkes için emeklilik koşulları farklı olduğu için emeklilik için gerekli şartlar da farklılaşıyor. Bu noktada belirleyici olan ilk kez sigortalı olunan tarih. Kritik tarih de 9 Eylül 1999. Bu tarihten önce ilk kez çalışmaya başlayanlar için 15 yıl sigortalılık, 3.600 gün primle kıdem tazminatı alınabilirken, bu tarihten sonra ilk kez çalışmaya başlayanlar için ise şartlar daha ağır.
GİRİŞ YILI ÇOK ÖNEMLİ
İlk kez 9 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 arasında sigortalı olmuş kişiler, 4.500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartlarına tabi olarak yaştan emekli olabiliyor. Ancak ilk kez 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olmuş kişiler yaştan emeklilik için gerekli 4.500 prim günü şartlarını sağlasalar bile, 25 yıl sigortalılık şartını sağlamadıkları için kıdem tazminatı haklarını kullanamıyorlar. Bu durumdaki kişiler en erken 2024’te 25 yıl sigortalılık süresi şartlarını sağlayabilecekleri için bu tarihten sonra kıdem tazminatı alabilirler.
SÜRE BU YIL DOLUYOR
Diğer taraftan emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak kıdem tazminatı alabilmek için kişinin hem yaştan, hem de normal emeklilik koşullarına göre değerlendirme yapılması gerekiyor. İlk kez 9 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olan bir kişi eğer bu tarihten sonra hiç ara vermeden çalışmış ise 7 bin gün prim şartını 9 Kasım 2018 tarihinde tamamlamış oluyor. 1999-2000-2001 yıllarında ilk kez sigortalı olup kesintisiz çalışan kişiler 2020’de 7 bin günlerini tamamlamış oldular. Ancak arada çalışmalarında kesinti varsa bu tarihin bu yıla sarkması ve bugünlere denk gelmesi muhtemeldir.
EN SON İŞE GÖRE HESAPLANIYOR
Emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayıp kıdem tazminatı alınırken yalnızca son işyerinde geçirilen süre kadar tazminata hak kazanılır. Örneğin işçi 10 yıl bir işyerinde çalıştıktan sonra başka bir işyerine geçmiş ve bu işyerinde 6 yıl çalıştıktan sonra yaş dışındaki diğer şartları tamamlamış olması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanmışsa son işvereninden yalnızca 6 yılın karşılığı kıdem tazminatını alabilir.
SGK’DAN YAZI ALMADAN İSTİFA EDEN KAYBEDER
15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı almak için işçilerin uyması gereken bazı kurallar var. Aksi takdirde üzücü durumlar ortaya çıkabilir. Kişiler bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde işveren kıdem tazminatı ödemek zorundadır. İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya kıdem tazminatı ödememesi mümkün değildir. İşverenin tazminat ödemeye yanaşmaması halinde ise, işçi önce arabulucuya, yine sonuç alınamaması halinde de mahkemeye başvurarak kıdem tazminatını alır. Ancak bu yazının SGK’dan alınmış olması çok önemlidir. İşçi bu yazı olmadan istifa ederse tazminattan da, işinden de olur.
Okan Güray Bülbül
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram