En son yapılan sosyal güvenlik reformuyla birlikte, sosyal güvenliğin daha geniş kesimlere ulaştığını söyleyebiliriz. Özellikle sağlık güvencesi boyutuyla nüfusun tamamına yakını güvenceye kavuşmuş durumda. Ancak bazı istisnai mesleklerin de hâlâ sosyal güvenliğin dışında kaldığı bir gerçek. Profesyonel hakemler de bu meslek gruplarından birisi.
Evet, işçisi, çiftçisi, jokeyi, sanatçısı, muhtarı ve hatta hayat kadınlarına varıncaya kadar pek çok iş ve meslek kolu sosyal güvence altındayken, profesyonel hakemler kapsam dışında bulunuyor. Hakemlerin kapsam dışında kalmalarında, hakemliği ikinci bir iş olarak icra ettikleri anlayışı etkili oluyor. Gerçekten de pek çok hakemin aslında başka bir meslek (avukat, doktor vb.) sahibi olduğunu biliyoruz. Ancak konuya biraz daha yakından baktığımızda, profesyonel hakemlerin sosyal güvenliğe olan ihtiyaçları daha iyi anlaşılıyor.
Örneğin futbol hakemlerini ele alalım. Aylık yaklaşık olarak 3.900 lira ücret alan bir üst klasman hakem, antrenmanlar da dahil olmak üzere ayda 18 gününü hakemlik faaliyetine ayırıyor. Ulusal hakem ve yardımcılar için de bu süre 16 günün altına düşmüyor. Yani bir hakemin, hakemlik mesleğini icra edebilmesi için mesaisinin yarıdan fazlasını bu işe ayırması gerekiyor. Başarılı hakemler ise zaten zamanının tamamını hakemliğe hasrediyor. Buna göre pek çok hakem, hakemlik dışındaki mesleğini tam olarak icra edemiyor. Dolayısıyla düzenli bir sosyal güvenceden de mahrum kalıyor.
Peki hakemliğin bir meslek olarak sosyal güvence kapsamında sayılmamasının sonucu nedir? Hemen sıralayalım:
· Maçlara gidip gelirken başına bir kaza gelen hakem, kaderiyle baş başa kalıyor.
· Maç esnasında bir iş kazasına maruz kalan hakeme, acil yardım dışında herhangi bir gelir bağlanmıyor.
· Yıllarca hakemlik yaptıktan sonra (yorumcu veya yazar olamayıp) artık mesleğini icra edemeyecek duruma gelen hakeme emekli aylığı bağlanmıyor.
· Görevini yaparken herhangi bir sebeple vefat eden hakemin dul ve yetimlerine aylık bağlanmıyor.
Yani işin özeti; sahaya sosyal güvencesiz ve gelecek kaygısıyla çıkan bir hakem, maça 1-0 mağlup başlıyor.
Futbolda şike konusunun ortalığı kasıp kavurduğu şu günlerde, konunun bir de "sosyal güvencesiz hakemler" üzerinden düşünülmesinde fayda görüyoruz.
Sadettin Orhan
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram