T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI / Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
Sayı : E-24010506-010.07.01 -15908069
Konu : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi
SGK GENEL YAZI
Gelir İdaresi Başkanlığından muhtelif tarihlerde alınan yazılarda; sistemsel sorunlar ve vergi dairelerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle 2020/Temmuz ayı beyannamesinin verilemediği ancak mükelleflere kusur izafe edilemeyeceği düşünüldüğü belirtilerek bu kapsama giren mükelleflere ilişkin durumun değerlendirilmesi için mükelleflerin listesi tarafımıza iletilmiş ve bu kapsamda listede yer alan mükelleflerin listede yer alan beyannamenin vergi kesintilerine ilişkin kısmının onaylanma sürelerine bakılarak söz konusu listede yer alan işverenlerin Kurumumuza yaptıkları bildirimin de beyannamenin vergi kesintilerine ilişkin kısmının onaylandığı tarih ve öncesi olması halinde beyannamenin sigortalıların prime esas kazanç ve hizmetleri bilgileri kısmının yasal süresi içerisinde verilmiş olduğu kabul edilmiş ve bu kapsamdaki işverenlere ait beyannamelerin sigortalıların prime esas kazanç ve hizmetleri bilgileri kısmının verilme süresi ile ödeme süresi 18/12/2020 tarihi olarak sisteme tanımlanmıştır.
Bu kapsamda. Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü tarafından sisteme gerekli tanımlama işlemi yapılan yazı ekindeki listede yer alan işverenlerle irtibata geçilmek suretiyle;
• Beyannamelerin sigortalıların prime esas kazanç ve hizmetleri bilgileri kısmının verilme süresi ile ödeme süresinin 18/12/2020 tarihi olarak güncellendiği,
• Ünite tarafından onaylama işlemi yapılmamış beyannamelerin ünite tarafından reddedilmesi ve işverenlere A tahakkuk nedeni seçilerek beyannamenin teşvikli olarak 18/12/2020 tarihine kadar verilebileceği,
• Ünite tarafından onaylama işlemi yapılan beyannameler için D tahakkuk nedeni seçilerek 18/12/2020 tarihine teşvikli belge verilebileceği,
• Hiç beyanname gönderemeyen işverenlere 18/12/2020 tarihine A tahakkuk nedeni seçilerek beyannamenin verilebileceği,
yönünde bilgi verilmesi gerekmektedir.
Beyannamenin yukarıda açıklanan şekilde 18/12/2020 tarihine kadar gerek A tahakkuk nedeni seçilerek gerekse D tahakkuk nedeni seçilerek verilmesi halinde yasal süresi içerisinde verilmiş olduğu kabul edilerek idari para cezası uygulanmaması, 18/12/2020 tarihine kadar primlerin ödenmesi halinde ise gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaması gerekmektedir.
Bu bakımdan,
• İdari para cezası uygulanmamış İşverenler bakımından idari para cezalarının tebliğ işlemlerinin yapılmaması,
• İdari para cezası uygulanmamış işverenler bakımından uygulanmış olan idari para cezalarının ünite itiraz komisyonu kararıyla kaldırılması,
Ünite itiraz komisyonu kararıyla kaldırılan idari para cezalarının Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü tarafından silinebilmesi için kaldırılan idari para cezalarının Başkanlığımıza bildirilmesi,
• Primlerin ödenmiş olması halinde uygulanan gecikme cezası ve gecikme zamlarının silinmesi,
Gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.
Savaş Alıç
Genel Müdür
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram