Kovid-19 salgını devam ederken gündeme gelen kapalı çalışma sistemi İş Yasası'nda yer alıyor mu? Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca gerektiğinde bulaşıcı hastalıklarla ilgili karantina tedbirleri alınabiliyor. Ancak, tecrit altındaki kişilerin iş yerinde kapalı sistem çalıştırılabileceğine dair bir düzenleme bulunmuyor.
Kanunda, hastaların tecrit ve tedavisine mahsus vasıf ve şartlara haiz özel yerleri olmayan mektep, fabrika ve imalathanelerle çok sayıda kişinin birarada bulunduğu umumi müesseselerde hastalığa yakalanmış kişilerin alıkonulamayacağı öngörülüyor.
İş Kanunu’na tabi çalışanların çalışma koşulları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile düzenlenir. İşçinin yazılı rızası alınmadan çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapılamaz. Rızası olmadan çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılan işçi bu durumu 6 iş günü içinde haklı fesih sebebi yaparsa, kıdem tazminatını talep ederek iş akdini feshedebilir. İşveren tazminatını ödemezse işçi önce arabulucuya gider, burada sonuç alamadığı takdirde dava açabilir.
İş yerinde kapalı sistem çalışma için yazılı rızası alınmayanlar da 6 iş günü içinde ihtar çekerek haklı fesih sebebi yapabilirler.
Dardanel Gıda’nın Çanakkale’de bulunan fabrikasında bazı çalışanlarda kovid 19 pozitif çıkması üzerine 14 günlük karantina kararı alındı. Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı uyarınca tüm personelin 14 gün boyunca gözetimli karantina altına alındığını duyuran işveren, 27 Temmuz - 9 Ağustos tarihleri arasında çalışanların sadece fabrika sahasında ve belirlenecek konaklama yerlerinde bulunmasına izin verileceğini bildirdi.
Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada ise üretim faaliyetlerinin aksamaması için 14 gün süreyle çalışanların mesai saatleri dışında da gözetim altında tutulduğu kapalı devre çalışma sisteminin uygulayacağı belirtildi. Açıklamasa şöyle denildi: ''Şirketimizin Çanakkale'deki fabrikasında Covid-19 salgınına karşı çalışanlarımızın sağlığını korumaya yönelik alınan tedbirler sıkı şekilde uygulanmaktadır. Bu sayede üretim faaliyetlerimizde herhangi bir aksama yaşanmamıştır.
Bundan sonra da üretim faaliyetlerimizde bir aksama yaşanmaması için, bugünden geçerli olmak üzere 14 gün süreyle çalışanlarımızın mesai saatleri dışında da tarafımızca gözetim altında tutulduğu kapalı devre çalışma sistemi tedbir olarak uygulanacaktır.''
Ahmet Kıvanç
e-Fatura dijital ortamdan kesilerek, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği standartları taşıyan ve Gelir İdaresi Başkanlığının içerik kontrolü sonrasında alıcısına ulaştırılan bir fatura türüdür.
e-Faturaya geçiş yapmak için 2018 veya 2019 yılı cironuzun beş milyon TL ve üzeri olması gereklidir. Bu şartı taşıyan mükelleflerin 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamsına geçiş yapmaları zorunludur.
Cironuz 5 milyon TL altında olsa dahi gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına dahil olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kulllabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak e-Fatura kullanıcı olarak firmanıza prestij kazandırmanın yanında e-Fatura sisteminin faydaları ile işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
e-Faturayı özel entegratörler aracılığı geçiş yapılması size hem zaman tasarrufu hemde kullanım kolaylı sağlar. e-Fatura Geçiş İşlemlerini Muhasebe Web sizin adınıza gerçekleştir. e-Faturaya geçiş hakkında daha detaylı bilgile burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura e-Fatura mükellefi olan vergi mükelleflerinin e-Fatura olmayan mükelleflere veya nihai tüketicilere kestiği bir elektronik fatura türüdür. Aynı zamanda GİB portalından vergi mükelleflerinin kestiği 5.000 ve 30.000 TL üzerindeki faturalara da e-Arşiv Fatura adı veriler. GİB e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kesen bir mükellef e-Fatura kullanıcısı değildir.
Eğer e-Faturaya zorunlu olarak dahil olmanız gerekiyor ise e-Arşiv Fatura ile beraber e-Fatura da kullanmanız zorunludur. İsteğe bağlı bir e-Faturaya geçiş yapmanız halinde yine e-Arşiv Fatura ve e-Fatura'nın beraber kullanımı zorunludur. GİB e-Belge Portalında sadece 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları düzenleyen mükelefler e-Fatura uygulamasına dahil olmadıkları için sadece GİB e-Arşiv Faturası kullanabilirler.
e-Fatura sistemini bizim aracılığımız ile kullanıyor iseniz e-Arşiv Fatura iptalini her zaman yapabilirsiniz. e-Fatura kullanıcı olmayıp GİB portalından 5 bin TL üzeri kesilen e-Arşiv Fatura iptal edilememektedir.
e Fatura Programı Fatura kesme sürecini kısaltarak, kesilen faturaları e-Fatura veya e-Arşiv Fatura standartlarına uygun hale getirip alıcısına ulaştıran pratik ve kullanışlı yazılımlara verilen isimdir.
e Fatura Programı tamamen hızlı ve kolay e-Fatura kesmek için tasarlanmıştır. e-Fatura Programı ile Satış, İstisna, Tevkifat, iade, özel matrah Faturalarınızı keserek müşterinize hızlıca gönderim yapabilirsiniz. e-Fatura Programı hakkında daha detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş yaparak pratik ve hızlı kullanmanın en kolay yolu ePlus EKO e-Fatura Programı'dır. Size bilgi vermek için danışmanlarımız sizi bekliyor. Hemen bağlantıyı tıklarak e-Faturaya ilk adımı bizimle atabilirsiniz. e-Fatura Programı
Muhasebe Hakkında Herşey
muhasebeweb.com
Muhasebe dünyasıyla ilgili pratik ve güncel bilgiler, muhasebe haberleri, muhasebe Hesap İşleyişi ve muhasebe yazarları ile muhasebe uygulamalarını işler.
facebook twitter linkedin instagram